You are here: Home > Dania obiadowe > Pierogi gryczane

Pierogi gryczane

Przepis I

Składniki (4 porcje):

  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jaja,
  • 100 ml wody,
  • pęczek szczypioru,
  • 4 łyżki margaryny,
  • sól

Z mąki, wody i jaj (trochę białka zostawić do zlepiania brzegów pierogów) zagnieść gęste ciasto, wyciskać krążki i brzegi smarować białkiem. Na środek kłaść po łyżeczce posiekanego szczypioru podsmażonego wcześniej na tłuszczu, brzegi zacisnąć. Gotować około 10 min w osolonej wodzie. Podawać gorące, polane masłem lub stopioną słoniną, posypane resztą podsmażonego albo świeżego szczypioru.

 

Przepis II

Składniki:

  • mąka gryczana 50 dag
  • ser biały 25 dag
  • jajko 1 szt.
  • sól 1 szczypta
  • słonina
  • masło
Mąkę sparzyć taką ilością wody, aby dało się zagnieść twarde ciasto, wyrobić je i odstawić na 15 minut. Ser rozetrzeć z żółtkiem i solą. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, nakładać nadzienie, brzegi pierogów skleić białkiem. Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować około 10 minut.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply